top of page

PCOS en insulineresistentie: verband en tips

Inleiding

Wist je dat 70% van de vrouwen met PCOS ook te maken hebben met insulineresistentie? Dat is een aanzienlijk percentage, en het benadrukt hoe belangrijk het is om te weten of je ermee te maken hebt, zodat je snel en effectief kunt handelen.

Dus, wat is het verband tussen insulineresistentie en de symptomen van PCOS? En vooral, welke praktische tips zijn er om je symptomen te verminderen? Laten we dit samen verkennen.


Insulineresistentie: wat is het en wat is het verband met PCOS?


PCOS en insulineresistentie: verband en tips

Om insulineresistentie te begrijpen, moet je eerst weten wat insuline is.


Deze hormoon, geproduceerd door je alvleesklier nadat je koolhydraten hebt gegeten, werkt als een soort bus. Het vervoert suiker uit je bloed naar je cellen om hen van energie te voorzien.


Maar als je je alvleesklier te vaak aanspreekt met herhaalde pieken in je bloedsuikerspiegel, kunnen je cellen resistent worden tegen insuline.


Het resultaat? De suiker blijft in je bloed in plaats van je cellen te voeden, en je lichaam produceert nog meer insuline om dit te compenseren. Deze vicieuze cirkel leidt tot een ontstekingsstaat en hyperinsulinemie, wat de aanmaak van androgenen stimuleert en de symptomen van PCOS verergert. Het teveel aan suiker wordt dan opgeslagen als vet, vooral rond je buik.


Het is belangrijk om te begrijpen dat gewichtstoename vaak een gevolg is van PCOS, en niet de oorzaak!


Let ook op dat:

  • Vrouwen met PCOS zijn door genetische factoren vatbaarder voor het ontwikkelen van insulineresistentie.

  • Insulineresistentie verhoogt ook het risico op stofwisselingsstoornissen zoals diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten.


👉 Daarom is het belangrijk om nu al te leren hoe je je bloedsuikerspiegel kunt beheersen!


Hoe weet je of je te maken hebt met insulineresistentie?


Bloedonderzoek


Om insulineresistentie op te sporen, is het essentieel om een zorgverlener te raadplegen en specifieke tests aan te vragen.


  • HOMA-index en/of QUICKI-index: Deze twee index worden berekend op basis van nuchtere insulinespiegels en bloedsuikerspiegel. Ze zijn erg nuttig om beginnende insulineresistentie op te sporen.


  • Geglyceerd hemoglobine (HbA1c): Dit geeft de gemiddelde bloedsuikerspiegel over 2 tot 3 maanden weer, in tegenstelling tot nuchtere bloedsuikerspiegels die slechts een momentopname geven.


👉 Let op: Insulineresistentie kan voorkomen bij mensen met een "normaal" BMI, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.



Klinische symptomen


PCOS en insulineresistentie: verband en tips

Bepaalde symptomen kunnen wijzen op insulineresistentie:


  • Toegenomen eetlust en frequente trek in suiker

  • Voortdurende dorst

  • Aanhoudende vermoeidheid, vooral na de maaltijden

  • Moeite om een stabiel gewicht te behouden

  • Gebrek aan energie

  • Een hoog cholesterolgehalte

  • Hypertensie



Tips om insulineresistentie te verminderen (en dus de symptomen van PCOS)


Tip 1: Gerichte voeding


Het doel is om pieken in je bloedsuikerspiegel te beperken en deze de hele dag door stabiel te houden.

PCOS en insulineresistentie: verband en tips

  • Kies koolhydraten met een lage GI: Hoe geraffineerder een koolhydraat is, hoe meer het je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Kies voor volkoren pasta, volkoren brood, of koolhydraten die rijk zijn aan vezels zoals quinoa, zoete aardappel, aardappel of boekweit.


  • Combineer je koolhydraten: Combineer je koolhydraten altijd met eiwitten, vezels en vetten. Bijvoorbeeld, voor een bord pasta, kies (half)volle pasta voor 1/4 van je bord, voeg 1/4 eiwitten toe (zoals gehakt), 1/2 groenten, en een scheutje olijfolie voor de goede vetten.



Tip 2: Beweeg, beweeg, beweeg!


  • Probeer in je dag genoeg te bewegen, vooral als je een zittend beroep hebt.

  • Krachttraining, 2 tot 3 keer per week, verbetert de insulinegevoeligheid van je cellen.

  • Een korte wandeling van 5 tot 10 minuten na de maaltijd kan ook je bloedsuikerspiegel stabiliseren.


Tip 3: Beheer je stress


Stress verhoogt cortisol en dit laatste zorgt voor de afgifte van suiker in je bloed. Suiker die niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen als vet. Leren om je stress te beheersen is daarom essentieel om je insulineresistentie te verbeteren.


Tip 4: Voedingssupplementen die kunnen helpen


Voor insulineresistentie kunnen bepaalde voedingssupplementen echt helpen:


PCOS en insulineresistentie: verband en tips
  • Magnesium: Onmisbaar voor meer dan 300 reacties in je lichaam, waaronder bescherming tegen insulineresistentie.


  • Inositol: D-chiro-inositol en myo-inositol zijn bijzonder gunstig voor PCOS. Ze verbeteren de insulinegevoeligheid en bevorderen een betere ovulatie.


  • Berberine: Het verbetert de insulinegevoeligheid van de cellen en helpt de testosteronspiegel in de eierstokken te verlagen. Let op dat je het niet langer dan 8 weken achter elkaar inneemt.


  • Chroom: Het helpt bij de goede stofwisseling van koolhydraten, en een tekort aan chroom kan het risico op insulineresistentie verhogen.



Herinnering: Voedingssupplementen werken als krukken. Ze zijn nuttig, maar ze zullen nooit een gezonde levensstijl vervangen!



Conclusie


Insulineresistentie treft de meerderheid van de vrouwen met PCOS, maar het is geen onvermijdelijkheid. Door de juiste acties te ondernemen, kun je niet alleen deze resistentie verminderen, maar ook de symptomen van PCOS verlichten!



Voor meer informatie


Ik raad je het boek Glucose Revolution van Jessie Inchauspé aan om meer te weten te komen over het beheer van je bloedsuikerspiegel.



Hulp nodig?


Ontdek mijn traject Weg Met PCOS, mijn 100% gepersonaliseerde programma om je te helpen je PCOS-symptomen te verlichten.


Meer weten? Klik hier: LINK


Wist je dat 70% van de vrouwen met PCOS ook te maken hebben met insulineresistentie?


댓글


bottom of page